Wat is ADHD en hoe kan je er het beste mee omgaan

Wat is ADHD

Mensen met ADHD hebben vaak te maken met uitdagingen in hun dagelijks leven die anderen wellicht niet of minder ervaren. Hoewel ADHD vaak wordt geassocieerd met hyperactiviteit en moeite hebben met concentratie, zijn er nog vele andere aspecten van ADHD die het dagelijks functioneren kunnen bemoeilijken. Denk bijvoorbeeld aan impulsiviteit, moeite hebben met plannen en organiseren, gevoeligheid voor prikkels en moeite hebben met het creëren van regelmaat.

Voor mensen met ADHD kunnen deze uitdagingen leiden tot het vastlopen in het dagelijks leven, op school, op het werk en in relaties met anderen. Ondanks dat je gemotiveerd bent om te veranderen of om te werken aan je doelen lijkt het maar niet te lukken. Dit kan een vervelend en frustrerend gevoel geven.

Een omgeving die rekening houdt met de specifieke behoeften van mensen met ADHD kan het verschil maken tussen vastlopen en floreren. De (ADHD) Werkgroep biedt een omgeving aan die perfect is voor ADHD’ers om te werken aan hun dromen en doelen.

Hieronder informatie over ADHD en links naar interessant artikelen of boeken over ADHD. In de DSM-5 worden drie beelden van ADHD onderscheiden:
  • Het overwegend onoplettende beeld: er is vooral sprake van ernstige en aanhoudende aandachtsproblemen.
  • Het overwegend hyperactieve/impulsieve beeld: er is vooral sprake van ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit.
  • Het gecombineerde beeld: beide soorten problemen komen samen voor.
Uit deze drie beelden kan je direct opmaken dat ADHD niet voor iedereen hetzelfde betekent. In de wetenschappelijke wereld wordt dit ook wel heterogeniteit genoemd. Iets wat de een wel ervaart hoeft de ander niet te ervaren of andersom. Wanneer er wel sprake is van aandachts- en concentratieproblemen, maar geen hyperactiviteit en/of impulsiviteit, spreekt men vaak over ADD. Hoewel dit dus eigenlijk ook onder ADHD valt. Vaak zijn deze mensen dromerig wat is terug te zien in een tragere verwerking van informatie, indrukken en emoties dan gemiddeld. Omdat deze vertraging niet heel groot is, valt ADD in de omgeving vaak niet zo sterk op en kan het lang duren voordat iemand erachter komt een ADHD’er te zijn. Leren, studeren en prestatievermogen kunnen wisselvallig zijn. Het lange termijn geheugen werkt echter wel goed. Vooral structurerende activiteiten zoals plannen, organiseren en opruimen zijn lastig door het ontbreken van overzicht in het hier en nu.

• Kolberg, J & Nadeau, K. Opgeruimd leven met ADHD. Praktische organiseertips en –strategieën. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2007

• McKay, M, Davis, M & Fanning, P. Gedachten en gevoelens. Breng je stemmingen en je leven op orde. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2001

• Safren, S.A., Sprinch, S, Perlman, C. A. & Otto, M.W. Behandelgids ADHD bij volwassenen. Cliëntenwerkboek, een pro- gramma voor cognitieve gedragstherapie. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2006 


• Safren, S.A., Sprinch, S, Perlman, C. A. & Otto, M.W. Behandelgids ADHD bij volwassenen. Therapeutenhandleiding, een programma voor cognitieve gedragstherapie. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2006


• Strijen, F van. Hoera! Ik heb ADHD. Van Patient tot temperament. Beter Leven, 2013


• Strong, J. ADHD voor dummies. Pearson, 2013

• Tuckman, A. Aan de slag met ADHD. Hogrefe, 2012